De kunst van het vragenstellen

De kunst van het vragenstellen

Vragen stellen is de basis van ons werk als coach, psycholoog, rechercheur, onderhandelaar enzovoorts. Vragen stellen is een kunst en wetenschap wat je voor een deel kunt leren. Veel communicatie is eerder zenden en invullen dan luisteren en vragen stellen is mijn eigen ervaring. Ben er zelf meer dan schuldig aan. Maar de kunst van het vragen stellen is zo gaaf!

Leren om een goede vraag stellen om de informatie te krijgen die je wilt hebben. Of om iemand te laten reflecteren op zijn/haar eigen handelen. Of om in therapie psychisch lijden te bespreken. Door te vragen en te volgen. Als psycholoog ben ik me als geen ander bewust van het grote belang van de ‘juiste vraag’. Ik gebruik daarvoor de MOL (method of levels) benadering, een trans diagnostische therapie gebasseerd op de perceptuele controle theorie. Mond vol, heel simpel, verbazingwekkend effectief. Maar ook met studenten oefen in de kunst van het vragen stellen. En ook met trainers. En vooral ook zelf elke dag oefenen want communicatie is zo menselijk en zo belangrijk. Zoals ik leerde in NVC: alleen door communicatie kom ik tot de kern van wat er leeft in mij en wat er leeft in jou. In onderstaande link staat een mooie demo van de module ‘kunst van het vragenstellen’ voor kickboks-leraren in opleiding.

https://www.youtube.com/watch?v=6FSUfqbuA7I

Zelf test: test je kennis van de kunst van het vragen stellen!

Geef een voorbeeld van een gesloten, open, verdiepende, verbredende, suggestieve en controle vraag.

Geef een voorbeeld van een non-verbale verstoring en een evaluatieve opmerking.

Geef een voorbeeld van een lange en korte gevoelsreflectie en van een soepele LSD.

Bekijk de video in de link en noteer welke soort vragen er gesteld worden (open, gesloten, suggestief, verdiepend, verbredend, gevoelsreflectie)

https://www.youtube.com/watch?v=cvRUqbNqJmE

Please follow and like us:
ErikHein

Reacties zijn gesloten.