Training en trauma

Training en trauma

Mijn amygdala slaapt nooit. Altijd strak ingesteld. Resultaat van een gewelddadige jeugd. Mijn these: weerbaarheid is een herinnering.

Voor trainers: welke herinneringen creëer jij bij deelnemers aan jouw training? Die van angst/dreiging of die van zelfvertrouwen/challenge mindset?

Mijn herinnering was angst. Geen goede basis voor weerbaarheid. Daarop 35 jaar een poging gedaan de angst te bezweren door Martial arts, studie, politie enzovoorts. Stap voor stap, succesje naar succesje. Van herinneringen van angst naar herinneringen van inzicht en zelfvertrouwen. Net als angst creëert een succeservaring ook een geheugenspoor: dat van ik kan het, ik heb het gered. Dat is het spoor wat we als trainers moeten creëren in onze deelnemers. Soft? Integendeel. Het is high challenge / high support: het creeeren van een referentie kader (geheugenspoor) van succes ondanks de uitdaging. Het einddoel van alle training is zelfvertrouwen, een geheugenspoor van bewuste competentie: echte kennis, vaardigheden en ervaring opdoen en weten dat je ze hebt. Zelfvertrouwen is de buffer van belemmerende stress. Stress is perceptie: dragen jouw herinneringen bij aan een dreigings- of een uitdaging mindset? Weerbaarheid is een herinnering.

Please follow and like us:
ErikHein

Reacties zijn gesloten.