De Motorische Toolbox

De Motorische Toolbox

Ben je sport, vechtsport of weerbaarheidstrainer en geef je nog steeds alleen maar verbale instructie? Heb je nog niets gedaan met impliciet leren? Dan is dit artikel voor jou. Voor mijn favoriete vakblad Richting Sportgericht mocht ik een artikel schrijven over nieuwe inzichten in motorisch leren en dan met name impliciet leren. In dit artikel bespreek ik alleen wat impliciet leren is en waarom het belangrijk is. Voor het volledige artikel verwijs ik je naar het blad Sportgericht.

Wat is Impliciet motorisch leren?

Bij impliciet leren worden in tegenstelling tot expliciet leren bewegingshandelingen – motorische vaardigheden – geoefend zonder expliciete en te verwoorden kennis te vergaren over de precieze uitvoering van de beweging.

Waarom Impliciet leren?

Impliciet motorisch leren heeft 5 belangrijke en veelbelovende eigenschappen die van groot belang kunnen zijn voor de sporter en high risk performers als first responders. Ten eerste  blijken impliciet aangeleerde vaardigheden beter bestand onder stressvolle omstandigheden. Voor iedere (vecht) sporter en first responder van groot belang.

Een tweede belangrijk gegeven is dat impliciet leren minder beroep doet op het werkgeheugen. Meer ruimte in het werkgeheugen betekent meer ruimte voor zaken als beslissen en tactische overwegingen.

Een derde veelbelovend gegeven is de relatie tussen (lokale) spiervermoeidheid en vormen van impliciet leren. Een externe focus van aandacht – een vorm van impliciet leren – zou tot minder spiervermoeidheid en dus groter spier uithoudingsvermogen leiden.

Een vierde en vijfde eigenschap van impliciete leerstrategieen – bijvoorbeeld leren door dwangstelling maar vooral ook Teaching Games voor Understanding methoden – is dat er al doende en door ervaring motorisch geleerd wordt. De techniek is geen doel op zich meer maar een oplossing voor een bepaald spelprobleem.

Vormen van impliciet leren

Er zijn verschillende vormen van impliciet leren waarvan foutloos leren, leren door analogie en leren met externe focus stevig wetenschappelijk verankerd zijn. De meest bekende vormen van impliciet leren zijn:

 

 
Meer weten?
Ben je geintresseerd in deze materie? In April en Mei verzorg ik een lezing waarbij ik impliciet leren in de Vechtsport training bespreek.
Tip!
Google ook op Bewegingswetenschapper Marjan Kok die mooie artikelen over dit onderwerp schreef!
Please follow and like us:
ErikHein

Reacties zijn gesloten.