Bijscholing Spijsvertering

Bijscholing Spijsvertering

Niet echt een sexy onderwerp: spijsvertering. Maar na deze avond weten John Kenbeek en ikzelf wel beter. Het is een geweldig boeiend en belangrijk onderwerp. Dit zijn de dingen die wij/ik leerden tijdens deze wake up call:

  1. Ik weet helemaal niks. Zelfs de meest basale zaken als de productie van maagzuur, de Ph in de diverse onderdelen van het systeem of de functies van Prostaglandines. We zaten met de mond vol spreekwoordelijke tanden.
  2. Histamine en Acetylcholine staan aan de basis van maagzuur productie en dus aan de basis van de spijsvertering. Mensen met een allergie (histamine productie) dus geheid problemen met maagzuur en dus spijsvertering. Idem voor chronische stress welke via effect op acetylcholine een negatief effect hebben op maagzuur en dus de spijsverteringsketen. Conclusie: allergische en gestreste mensen hebben grote kans op spijsverteringklachten met als resultaat ziek, zwak en misselijk.
  3. Stop met 6 keer per dag eten: eet minder vaak maar grotere porties. Frequenter eten is veel te grote belasting voor spijsvertering systeem.
  4. Laat je spijsvertering zijn werk doen en geef het 3 uur de tijd. Lekker luieren en zeker niet gelijk gaan sporten. Voedsel verwerken is parasympatisch, sporten is sympatisch.
  5. Sla je ontbijt wat vaker over: niet gelijk er wat in proppen! Eet later in de ochtend en sport/beweeg op nuchtere maag! Net zoals we vroeger eerst gingen jagen voordat we gingen eten. John en ik zijn al een tijd aan het experimenteren met niet c.q. later ontbijten en hebben er enorm veel baat bij! Meer energie en een heel rustige maag en darm. Het was tegen intuitief maar werkt als een trein.
  6. Ons endocriene deel van de pancreas draait overuren ten koste van het exocriene deel met desastreuze gevolgen: EPI oftewel exocriene pancreas insufficientie. Hierdoor loopt je spijsvertering en dus je voeding totaal de mist in. Minder Koolhydraten, eet minder vaak, beweeg voldoende maar niet teveel of te weinig is de enige oplossing.
  7. Zink is superbelangrijk in de productie van Natrium Bicarbonaat en dus essentieel voor een goede spijsvertering Ph. Zink is voor mannen hel interessant i.v.m. kwaliteit van ons zaad waarvan we hoorden dat dat steeds trager wordt. Vervelende boodschap. Gelukkig nog geen witte vlekjes op de nagels!
  8. John en ik gaan zeker niet zelf dokteren met pre en probiotica en spijsvertering enzymen nu we weten dat bij verkeerd gebruik de darmflora verteerd word.
  9. Na het eten een expresso of stukje chocola heel goed voor de sfincter van Oddi. Een belangrijke poort maar hoe dan ook: leuk nieuws!
  10. Het begint niet met de darmflora maar met de mondflora: eerste check bij spijsvertering problemen is de kwaliteit van de mond. Veel ontstekingen e.d. daar dan is dat het eerste om op te lossen.

 

Please follow and like us:
ErikHein

Reacties zijn gesloten.