Congres Positieve Psychologie: mijn 5 take aways!

Congres Positieve Psychologie: mijn 5 take aways!

bannerpb

Ik ga er weer in mijn uppie heen, bijna gezwicht om met een groep te gaan want alleen is maar alleen. Maar als ik alleen ga is de kans op bijzondere ontmoetingen veel groter is mijn filosofie. Die ook deze keer weer uitkwam! Daarover later meer. Oja, je kunt ook mijn video verslag bekijken!

Ben jij benieuwd naar al die goede ideeën uit de positieve psychologie? Als je trainer, coach of therapeut bent moet dat haast wel! Maar geen nood, ik heb enkele voor je opgeschreven tijdens mijn bezoek aan het nationale congres van de Positieve Psychologie!

Als je werkzaam bent als trainer, coach, begeleider, leraar of therapeut dan hoop ik dat je deze geweldige richting binnen de Psychologie goed bestudeert! Ik in ieder geval wel en het gedachtengoed drukt een steeds grotere stempel op mijn omgang met mezelf en andere mensen.

Waarschuwing!

Zoals met alles geloof ik in een goede balans, in de middenweg, in Yin maar ook Yang. De Positieve psychologie is steengoed maar niet zaligmakend. Er is evengoed een tijd en plaats voor andere opvattingen. Maar dat gezegd hebbende: ik geloof in de kracht van de Positieve Psychologie! In haar vertrekpunt dat we niet enkel moeten kijken naar wat niet goed is maar vooral waar mensen wel goed in zijn en hoe we dat kunnen aanmoedigen.

Wat is de Positieve Psychologie?

Voor mij is de positieve psychologie de richting die zich op de sterke kanten van mensen richt in plaats van op wat niet goed is. Op kracht in plaats van zwakte. Voor de positieve psychologie is geestelijke gezondheid niet alleen de afwezigheid van ziekte. Dat je niet depressief bent wil niet zeggen dat je gelukkig bent!

 Mijn 5 top momenten!

 1. Honderden mensen in beweging krijgen
 2. De Kindness challenge
 3. De happiness index!
 4. Nathalie en een onverwacht gesprek
 5. Passie = lijden
 • Honderden mensen in beweging krijgen

Ongelooflijk hoe Fredrike Bannink de hele zaal in een fractie van een seconde in beweging kreeg! Veel weten is mooi, maar het zo kunnen overbrengen is geniaal! Haar plenaire sessie ging over praktische toepasssingen van de positieve psychologie. Met tal van gave oefeningen, waarover zo meer. Ze begon eerst met de basis van de positieve psychologie:

De vijf elementen van een gelukkig en vitaal leven

De positieve psychologie zoekt met name naar die zaken waardoor mensen gaan floreren!  Seligman (2011) baseerde zijn well-being theory op vijf pijlers. Het Engelstalige acro- niem voor de vijf pijlers is PERMA: Positive emotions, Engagement, Relations, Meaning en Accomplishment. De vijf pijlers zijn:

perma

 1. Het plezierige leven, waarin er plaats is voor plezier en genieten. Het gaat om het ervaren van positieve gevoelens: in hoeverre voel je je gelukkig en tevreden?
 2. Het goede leven, waarin je betrokken bent bij je werk, hobby’s en relaties. Het betrokken leven verwijst naar je inzet bij wat je doet: in hoeverre ervaar je een gevoel van persoonlijke vervulling?
 3. Het hebben van positieve relaties.
 4. Het zinvolle leven, waarin het niet alleen over jezelf gaat, maar ook over iets hogers, een goed doel en altruïsme: de zorg voor anderen. Het zinvolle le- ven verwijst naar het leven dat is gericht op iets wat groter is dan de eigen persoon: in hoeverre heb je het idee onderdeel te zijn van en bij te dragen aan een groter geheel?
 5. Iets bereiken in je leven, waarin het gaat over het neerzetten van prestaties en succes.
 • De kindness challenge!

Van Bannink kregen we huiswerk mee voor de dag: ben minimaal 5 keer oprecht aardig tegen een ander. Zo leuk om te doen ook al is het natuurlijk hilarisch als een paar honderd mensen de hele tijd elkaar willen overtreffen in aardig zijn. Iedereen hield de deur voor je open, schonk een bak koffie voor je in of liet je voor in de rij. Maar even serieus: hoe goed zou het zijn als je naast alle andere doelen af en toe ook een kindness doel op een dag hebt!

 • De happiness index!

In plaats van het Bruto nationaal Product Happy Planet Index…wat een werelds idee! De Happy Planet index: ‘’ measures what matters: sustainable wellbeing for all. It tells us how well nations are doing at achieving long, happy, sustainable lives”. Bedacht door statistisch genie Nick Marks die keiharde cijfers combineert met ideen uit onder meer de positieve psychologie. Een supergave lezing en vermakelijke spreker!

 • Nathalie en een onverwacht gesprek

En toen kwam zij voorbij gaat het liedje. Eigenlijk weet ik niet zeker of ze Nathalie heette maar ik heb genoten van ons gesprek. Gewoon twee mensen die elkaar niet kennen en binnen 5 seconden praten over wat onz bezig houdt, wat onze dromen en idealen zijn en hoe we deze proberen waar te maken. Over leren voelen wat er in ons lijf gebeurd, over het breken met oude en wellicht veilige patronen. Over haar switch van A&O Psychologe naar wat haar werkelijk raakt. Over jou mooie idee van een eendaagse retraite. Mooi mens, je straalde helemaal toen je over je nieuwe weg begon. Dank voor het mooie moment!

 • Passie en Lijden

Albert Sonnevelt vroeg zich af waarom de betekenis van Passie Lijden is. De betekenis van ‘passie’ heeft in de loop van de tijd opmerkelijke ontwikkelingen doorgemaakt. Het woord stamt uit een Latijns werkwoord dat ‘lijden’, ‘moeten’ en dragen’ betekende. Wat ik eruit meeneem is dat Passie inderdaad met lijden gepaard gaat. Lijden in de zin van offers brengen, zoals bijvoorbeeld topsporters dat ook doen. Dat wil zeggen dat als je echt  je Passie volgt er weerstanden op zullen doemen, linkom of rechtsom. Denk ook aan de Reis van de Held van Campbell: de held die zijn hart volgt krijgt heel wat te verduren. De Vraag is: ga je door of haak je af als je offers moet brengen?

 

Tot slot

Het was wederom een inspirerende ervaring, vooral ook door de vele spontane ontmoetingen. Ik ervaar elke keer blijdschap en groei door bezoeken van deze congressen. En ik stem in met de uitspraak : ik wil niet gebonden zijn aan mijn verleden maar voel me getrokken door de toekomst.

 

 

 

Please follow and like us:
ErikHein