10 gave dingen die ik leerde op Nationaal Psychologie Congres!

10 gave dingen die ik leerde op Nationaal Psychologie Congres!

 image

10 gave dingen die ik leerde op het Nationaal Congres voor Psychologie studenten!

Nog maar net bekomen van het geweldige congres Bonusan Intermittent Living ( een geweldig concept en topsprekers Erik Scherder, Frits Muskiet en Leo Pruimboom) bevond ik me alweer op het Nationaal Congres voor Psychologie studenten in Utrecht.

Ik kijk altijd erg uit naar deze congressen met zoveel boeiende mensen en boordevol informatie maar vooral inspiratie. En toch ben ik ook altijd op de dag zelf sceptisch en hoor ik een stemmetje zeggen: ik zal wel niet veel nieuws horen, alles is al wel een keer gezegd. Waarom blijf ik niet lekker thuis, boekje lezen en lekker trainen.

Les 1: blijf niet thuis: als je gaat gebeuren er altijd mooie dingen!
En inderdaad: ik kwam thuis boordevol ideeën en inspiratie. En wat kun je beter in je hoofd en je hart hebben dan dat? Ook al doe je er niks mee, een mooie ervaring of ontmoeting maakt het hart duurzaam gelukkig.

Les2: engelen en jeugdige onschuld bestaan!

In ga vaak alleen naar een congres omdat ik dan iets meer gedwongen wordt contacten te leggen. Iets wat me van nature soms moeilijk af gaat. Terwijl ik wat onwennig met mijn kop koffie de kat uit de boom kijk komt en een meisje van net twintig bij me staan, tweede jaars Psychologie. Ze weet niet goed naar welke workshop ze wil want ze vindt ALLES leuk! Ze heeft ook geen idee wat ze met haar studie wil want er is zoveel te kiezen en zoveel dingen lijken haar gaaf. Gewoon lekker op je af laten komen adviseert ze mij als ik zeg me in haar verhaal te herkennen. Oja, dit was haar eerste congres en ze neemt zich voor met wat sprekers contact te leggen. Dat is toch de bedoeling van een congres vraagt ze mij? Ehh, ja dat is zo mompel ik en ik moedig haar aan en neem me voor haar advies op te volgen. Laat het maar gewoon op je afkomen heb ik net geleerd.

Les 3: een carrière plan je niet maar overkomt je!
Het leven wordt voorwaarts geleefd en achterwaarts begrepen zei een filosoof ooit. Ik heb er inderdaad beeld bij. Professor Daniël Wigboldus – hoogleraar sociale psychologie en decaan aan de Radboud Universiteit – liet ons aan de hand van zijn carrière zien dat een carrière je inderdaad overkomt. Achteraf vertellen mensen vaak een mooi verhaal hoe het allemaal logisch is verlopen maar de werkelijkheid is dat veel carrières nooit gepland zijn maar een resultaat van het volgen van je passie, je competenties en vooral ook je omgeving en de mensen die je ontmoet. Ik vind het knap dat jij al deze jonge mensen aan het begin van hun loopbaan een mooie boodschap mee gaf: doe wat je leuk vind en goed kan en grijp de kansen als ze zich voor doen. Als sociaal psycholoog kent hij het belang van de (sociale) omgeving maar hij geeft tegelijk het prachtige advies dat je zelf wel kansen moet pakken!

Les 4: We creëeren zelf onze wereld!

Dezelfde Wigboldus liet aan de hand van het bekende gestapt plaatje zien dat onze hersenen een ster creëren zelfs als deze er niet is. Als metafoor voor het feit dat we – met name ons brein – zelf onze geheel eigen realiteit creëeren. Een realiteit die ook al kijken of luisteren we naar exact het zelfde verhaal of plaatje er bij iemand anders helemaal anders uit kan zien. Hieruit kunnen we de les trekken dat we bescheiden dienen te zijn met onze aanspraak op wat waar is. En ook dat het verre van waar is dat andere mensen net zo denken als wijzelf. Dat je partner of je kind of je sporter de wereld heel anders kan zien dan wij en dat we allebei gelijk of ongelijk hebben.

Les 5 : Pas op met gemiddelden!
Wetenschappelijk onderzoek is vaak gebaseerd op gemiddelden. Dus alle info die we hebben uit dergelijk onderzoek over sport, trainen, krachttraining, voeding en psychologie is vaak gebaseerd op gemiddelden. Maar als je een keer links en een keer rechts van een duif schiet is hij dan gemiddeld dood? Of zoals Henk Kraaijenhof mij leerde: als ik iedereen in een workshop een gemiddelde maat t-shirt geef dan past hij niet bij iedereen. Pas dus op met gemiddelden en behandel je sporter en client niet als een gemiddelde is een les die ik weer even onder ogen zie.

Les 6: ik heb mijn oordeel zo snel klaar en zo vaak fout!
Ik heb mijn oordeel zo snel klaar, en zo vaak is deze fout! Toen de lezing over de eyetracking technologie begon was ik gelijk bang dat het een lange zit zou worden toen de spreker aangaf natuurkundige te zijn en niets moest hebben van de zachte psychologie. Ik zat vast, kon niet meer vluchten. Bovendien beviel zijn voorkomen me eigenlijk ook al niet. En na vijf minuten wist ik ook al 5 dingen op te schrijven waaruit bleek dat jij niet kon lesgeven. Een uur later en je ziet mij dezelfde man een hand geven en we wisselen gegevens uit. Een hele gave workshop en een hele authentieke man. Ik neem me voor minder snel te oordelen….

Les 7: eyetracking is gaaf maar ook een beetje eng!
Wat is mooier dan kijkgraag van agenten in scenario,s te bestuderen of het kijkgedrag van een voetbalkeeper of kickbokser te observeren. Kijkt de agent wel naar de juiste zaken? Waar let de kickbokser op als hij naar zijn tegenstander kijkt. Kunnen we sporters effectiever leren kijken en effectiever hun aandacht te richten? I would love to do such research! En wat denk je van patiënten met complete paraplegie die door middel van eyetracker technologie hun leven kunnen leiden door gebruik van oogbewegingen. En wat te denken van spin offs van eyetracker technologie als sporten of zelfverdediging in virtual reality setting? Het is er al mensen, er is al zoveel mogelijk!

De spreker liet echter ook zien dat ingebouwde eyetrackers in smartphones of advertenties ons kijkgedrag kunnen analyseren en dan voel ik me toch al enigszins in mijn privacy aangetast. Dat ze mijn iPhone gedrag kunnen volgen ben ik net gewend maar als big brother straks ook weet waar ik allemaal naar kijk dan wordt het toch wel wat benauwd.

Les 8: als je alleen bent is een robot zelfs geweldig!
Prof Elly Konijn ( Media psychologie) liet zien hoe we als mens reageren op ‘ Robots’ en Avatars. De laatste werd bijvoorbeeld gebruik als lokmiddel om pedofielen te lokken op internet! Gewoon een avatar die lijkt op jong meisje en hordes pedofielen komen er op af! En dan de robots: wat een aangrijpende docu was dat…Ik ben Alice. Over de robot die oude mensen gezelschap hield. En als de eenzaamheid maar groot genoeg is doet de realiteit (dat het een ding is) er niet meer toe en veranderd de perceptie: we gaan van een ding houden en projecteren er menselijke eigenschappen in. Mijn buik draait er wat bij om,meen onheimelijk gevoel komt op maar we kunnen er niet omheen: avatars en robots gaan een steeds grotere rol spelen in onze mensenwereld.

Les 9: laat kinderen zich nooit verlaten voelen!
Prof Elly Konijn liet tevens zien hoe kinderen die door hun Peers verstoten worden hun boosheid omzetten in agressief en gewelddadig gedrag. De pijn van uitsluiting veroorzaakt boosheid en vergroot de tolerantie om zelf pijn toe te brengen. Met uitstapjes van Cyberpesten naar Schoolshootings en de onderliggende topics van verstoting en boosheid bij jongeren kwam dit best binnen. Wat kan ik er als vader en leraar aan doen vraag ik me af. Ik weet het wel: elk kind heeft recht op mijn aandacht en geen 1 kind mag worden verstoten.

Les 10: er is veel mogelijk maar wie denkt na of alles ook goed is?
Ook deze dag zie ik weer dat de technologie zo hard gaat, dat er zoveel gebeurt in de biohacking, medische technologie, robotologie enz enz. Oorlogen die gevochten worden door robots…komt gewoon. Een lijf vol chips, komt gewoon.

Als de spreker van de eyetracking technologie opmerkt dat er ongelooflijke dingen staan te gebeuren en de mogelijkheden onbeperkt zijn…maar dat hij niet weet of het ten goede of ten kwade is…dan vraag ik mij af: wie denkt daar dan wel over na? Of verzinnen we eerst van alles en kijken we achteraf of het een goed idee was?

Laat ik zonnig eindigen: denkend aan het jonge meisje dat bij me kwam staan maar ook aan alle mooie mensen die aanwezig waren weet ik zeker dat er toch altijd genoeg mensen zijn die mooie en liefdevolle dingen gaan brengen. Wat een mooie dag was het toch!

Please follow and like us:
ErikHein