Crossfit: mijn visie op CF opnieuw bekeken

Crossfit: mijn visie op CF opnieuw bekeken

what_is_cf_blue

In 2011 schreef ik voor het KNKF vakblad krachttraining mijn eerste artikel over het toen nog veel minder bekende Crossfit (ktcrossfit-5-9) .  Ik raakte nog voor er in Nederland veel boxen waren al in de ban van Greg Glassman en zijn geweldig goed geformuleerde visie op Fitness. Ik sta er nog steeds achter en heb voor wat betreft Fitness geen beter alternatief gevonden.  Alhoewel ik mijn ogen niet sluit voor andere visie’s zoals die van Steve Maxwell en de Movement beweging (o.a Ido Portal, Erwan le Corre). Andere uitdagingen die ik zie:

  • loopt CF door de populariteit van de Games het risico een elite sport te worden en wat betekent dat voor de recreatie Crossfitters?
  • en als CF een echte wedstrijdsport wordt en het nivo steeds hoger wordt, wat betekent dat voor de mensen die alleen maar Fit willen worden? Ontstaat er een split tussen wedstrijd CF en recreatief CF?
  • hoe verhoud een van nature (noodzakelijke) egocentrische topsport cultuur zich tot het ideaal van een CF community?
  • met de opkomst van de Teens: hoe begeleidt je jeugd veilig en verantwoordt met een programma zo breed en veeleisend als CF? Zeker als je ziet hoe zwaar er bijvoorbeeld op de Games als door Teens getild word?
  • wat gaat CF als commerciele sport met entertainment trekken tegenkomen op het gebied van commercie/politics/doping?
  • wat gaat CF betekenen voor groepen die het het meest nodig hebben (vb ouderen)…voelen zij zich nog thuis in een Box?
  • wat is nog functioneel en gezond? Hoe zwaar en spectaculair moeten de oefeningen zijn. Zoals Steve Maxwell opmerkt: bizarre gymnastics zijn leuk als je tussen de 16-40 bent maar daarna is het de vraag of het nog duurzaam en gezond is.
  • is de CF programmering qua oefeningen in balans? Erwin van Beek van CF 020 schreef bijvoorbeeld een artikel over het gemis van bepaalde oefeningen in CF.

 

Please follow and like us:
ErikHein