Archief op december 22, 2018

Mentale kracht politie

Ik heb zelf veel geleerd en genoten van het trainings-programma Mentale Kracht (MK) Politie. Zowel als cursist als IBT docent. Onderzoek schetst een negatiever beeld. Zeer recent kwam het artikel “Effects of Mental StrengthTraining for Police Officers: a Three-Wave Quasi-experimental Study” uit.

Ondezoek naar het effect van MK training op mentale weerbaarheid (resilience)

Doel van de studie

Hypothese 1: groep die MK training krijgt (n=138) scoort hoger op mentale weerbaarheid dan decontrole groep die geen MK training heeft gekregen (n=167) 

Hypothese 2: MK trainings groep scoort lager op post training mentale gezondheid problemen dan de controle groep

Methode

Experimentele groep kreeg MK training en werd vooraf, na 3 en naar 9 maanden getest.

Controle groep kreeg geen MK training maar werd eveneens vooraf, na 3 en naar 9 maanden getest.

Meetinstrumenten

De MST, the MentalToughness Questionnaire-48 (MTQ-48) en de the Resilience Scale-nl (RS-nl) werden gebruikt voor het meten van mentale weerbaarheid (resilience).

Resultaten

Meer lezen

White belt again

White Belt again: power from vulnerability!

Recently I put on my white belt BJJ after being introduced to this martial art in 1995 by Remco Pardoel. Ready to tap, learn and grow. Fifteen years ago I started as a police defensive tactics and firearms instructor. White belt, knew nothing. Looked upon by some as a outsider, but that is part of being a white belt. Push through, improve. Listen and learn. Invested hearth and soul, many mistakes, became better and better and learned a lot. Made friends, lost friends. Seven times down, eight times up. The mindset of a white belt.

White belt again and again! Meer lezen

Mentale training op een andere manier!

In het mooie artikel ‘Gedachtentraining … maar dan anders’ (Van controledrang naar acceptatie) beschrijft voormalig topsporter Berber van de Berg een nieuwe veelbelovende methode om om te gaan met ‘negatieve gedachten’ die een (top) sport prestatie verhinderen.

Berber van den Berg bedreef als turnster vijftien jaar topsport, met een Olympische nominatie (2004). Ze is als psycholoog afgestudeerd aan de Universiteit van Maastricht en deed in 2012 een minor sportpsychologie aan de Bangor University (Wales). Dagelijks helpt ze (top)sporters om mentaal nog sterker te worden (www. mentaalsterk.com).

Hoe centraal staat de sporter/student/kind?

In lichte verwarring. Hellup. Hoe centraal moet het kind/student/sporter staan? Verdwijnt de opvoeder/docent/trainer van ‘sage on the stage naar guide on the side’. Mogen we alleen nog maar ‘faciliteren ‘? Hebben wij en de wereld geen eigen stem meer, geen verhaal wat verteld moet worden. Of het nu aansluit of leuk is of niet? Ik ben lichtelijk in verwarring bij de continue oproep het kind, de leerling, de student, de sporter centraal te stellen. Iets in mij vraagt of het geen goed idee om niet het kind/student/sporter centraal te stellen maar juist de RELATIE tussen deze drie en de WERELD?

Nieuw boek: kickboksen in het onderwijs!

Mijn nieuwe boek is uit! Met een voorwoord van lector sportpedagogiek Nicolette Van Veldhoven, kickboks legende Ernesto Hoost en ALO docent Sandy Spil. In het boek komen de 3 verschijningsvormen van kickboksen in het onderwijs aan de orde: kickboksen als trefspel (tref kickboksen), kickboksen als fitness (Boksfit) en kickboksen als (agogisch) middel (Kickbokz). Bij deze derde verschijningsvorm hebben @Lucas Defares en PMTer Marco Bluming hun medewerking verleent en een klein stukje van hun mooie en goede ideeën gedeeld.

Intervieuw Michel van Halderen

Leer bij de bron: een seminar van Michel van Halderen (25 augustus in Purmerend). In plaats van het wiel opnieuw uitvinden kun je ook kijken naar wat er al is. Er is vaak al meer nagedacht en geexperimenteerd dan je denkt. En er lopen geweldige mentors rond die je graag een stuk verder willen helpen. Functionele training? Sportspecifieke kracht en conditie training? Sportvoeding? Energie systeem training? Van Halderen deed dat al lang geleden toen niemand er van gehoord had. Hij is een van de grondleggers van het Nederlandse fitness, van fitnessopleidingen en van sportspecifieke kracht en conditie training. Trainde vechtsportkampioenen als Arnold Vanderlyde, Esther Schouten, Fighting Nordin, Hesdy Gerges om een paar te noemen. Lees ook mijn interview met hem in het boek de kickbokstrainer.

Intervieuw michel van halderen-PDF