Archief op maart 14, 2017

Vertaling wetenschap naar praktijk

Wat kun je leren van de Bondscoach baanwielrennen? En wat kun je leren van Prof. Dr. Erik Scherder, Leo Pruimboom en Frits Muskiet? Veel, heel veel!

In dit artikel voor sportgericht vertaal ik de wetenschappelijke kennis van het Life style congres van Bonusan en de bijeenkomst van de Vereniging voor Bewegingswetenschappen (VVBN) naar de praktijk van de trainer/coach. Wederom een tweetal geweldig inspirerende bijeenkomsten. Juist door buiten je vakgebied te kijken kom je tot geweldig mooie en nieuwe inzichten.

Cijfers over vechtsport 2017!

In de actuele en belangrijke publicatie ‘cijfers over vechtsport: een inventariserende studie naar beoefening, aanbod, evenementen en veiligheid van full-contact vechtsporten in Nederland’ beantwoorden de onderzoekers de volgende vragen:

 • Hoeveel mensen nemen er deel aan deze vechtsporten en wie bieden deze vechtsporten aan?
 • Wat zijn de kenmerken van beoefenaars en aanbieders?
 • Bij welke bonden/organisaties zijn aanbieders en beoefenaars aangesloten?
 • Welke gegevens zijn beschikbaar betreffende wedstrijden in ringcontactsporten, zoals aantal gala’s en veiligheid?
 • Op welke wijze zouden de ingezette maatregelingen in het kader van de regulering van de full- contact vechtsportsector in de toekomst gemonitord kunnen worden

Enkele conclusies:

 • De full-contact vechtsporten kick-/thaiboksen en mixed martial arts kennen in Nederland een toenemende populariteit
 • De meerderheid (zo’n 60-70 procent) van de ongeveer 200 jaarlijkse vechtsportgala’s vindt onder auspiciën van de FOG – sectie RCS plaats.
 • Kick-/thaiboksen kent vanaf 2000 een sterke groei onder 12-34-jarigen, terwijl de populariteit van judo, karate en taekwondo de afgelopen jaren stabiel bleef. Naar schatting bedraagt het aantal 12-34-jarige deelnemers aan ringcontactsporten minimaal 50.000.
 • In grootstedelijke gemeenten als Amsterdam, behoort vechtsport tot de tien meest populaire sporten onder jongeren, vooral onder mannelijke, niet-westerse migranten.
 • Qua blessurerisico blijken vechtsporters (inclusief judo) relatief vaak letsel op te lopen dat leidt tot behandeling op een spoedeisende-hulpafdeling. Het is niet bekend wat het aandeel thai-/kickboksers binnen deze groep is.

Vier aanbevelingen voor verdere monitoring en evaluatie in het kader van het voortgezette beleid rondom regulering van de vechtsport:

 • Beter in kaart brengen landelijke vechtsportdeelname
 • Meer zicht op vechtsportaanbieders
 • Verdiepend onderzoek sportscholen
 • Inventarisatie lokaal beleid organisatie vechtsportgala’s

Leren bij Bewegings-wetenschappen!

De Vereniging voor Bewegingswetenschappen Nederland organiseerde in samenwerking met Richting Sportgericht de thema-avond: Baanwielrennen: de successen van Rio en uitdagingen voor Tokio. Zo’n 70 belangstellenden waren op 28 november 2016 aanwezig bij de bijeenkomst van de Interessegroep Sport die geheel in het teken stond van baanwielrennen

Mijn vraag: wat kan ik als niet baanwielrenner hiervan leren? Een oefening lateraal denken dus…en dat loont altijd! Kijk ook de video! Meer lezen

Rickson Gracie: 13 jaar na dato!

In 2004 kwam een droom uit: ik mocht voor de ringsports Rickson Gracie intervieuwen. Een jonkie van 34 was ik toen en helemaal in de ban van de UFC en de Gracies. Nu komt hij weer naar Nederland en wat zou het mooi zijn om hem weer te intervieuwen. In dertien jaar is veel gebeurd, perspectieven op vechtsport en het leven veranderd. Ik lees de vragen door die ik destijds stelde en herken mijn jeugdigheid. Ook zie je dat je altijd die vragen stelt waaraan je zelf behoefte hebt. In een gesprek laat je altijd en vooral zien wie je zelf bent. Een goede journalist zou in staat moeten zijn iemand te portretteren zoals deze echt is. Zou ik dat dertien jaar na dato wel kunnen?

Waarom  Rickson?

Omdat hij altijd meer dan vechten voor mij is geweest. In de prachtige docu ´Choke´ zagen we een man die gek is op bewegen. Vechten is slechts een manifestatie van al het werk en al het gevoel. Althans zo zie ik Rickson voor me. Hij was en is voor mij een hele traditionele martial artist qua filosofie en waarden en tegelijk liet hij in de meest moderne vechtsportarena – Vale Tudo en MMA – zien  dat dat samen kan gaan met effectief ´vechten´. Voor mij is hij geen vechtsporter maar een vechtkunstenaar…en dat spreekt mij het meeste aan. Maar dat ben ik.

Welke vragen stelde ik?

Oh my God…wat stelde ik terugkijkend cliche vragen die vooral mijn onvolwassenheid laten zien. Over hoe je een goede vechter wordt? Of voeding belangrijk is. Maar ik zie ook een vraag over het wel of niet trainen met een Gi…kijk die zou ik zo weer stellen morgen. Over voeding ook natuurlijk, maar dan meer de diepte in.

Welke vragen zou ik willen stellen?

Pfff, als ik daar eenmaal los op ga. Maar er is in dertien jaar wat veranderd. Ik wil minder vragen stellen over vechten, dat geloof ik wel. Ik zou meer vragen willen stellen over omgaan met tegenslag…en die heeft Rickson ook gehad. Echte tegenslag bedoel ik dan. Ik zou vragen willen stellen over hoe je een levenlang kunt blijven trainen en hoe zijn training veranderd met het ouder worden. Tja, ook hier kom ik natuurlijk niet los van mijn eigen levensvragen. Oja, ik zou ook dolgraag willen bomen over krachttraining en GJJ, over de beste mobility oefeningen en nog veel meer.

Mijn favoriete Rickson Quote

If you want to be a good teacher show the movements you know, if you want to be an excellent teacher try to understand the student and teach him what he needs.

Deze quote is precies zoals ik lesgeven zie: het begeleiden en coachen van leerlingen om hun eigen vuur en reis te ontdekken. Het gaat er niet om hoe goed ik ben of wat ik weet, maar waar de ontwikkelingsstap en leerbehoefte van de leerling ligt. Onzelfzuchtig lesgeven.

Kijk voor zijn visie op lesgeven naar deze korte opname..echt doen, want heel belangrijk..en mooi!