Archief op januari 22, 2017

Mijn Zoon (14) Crossfit kampioen & wat ik van hem leerde

Ik leerde 3 dingen van mijn zoon op deze reis naar zijn prachtige winst op de Crossfit Teens Throwdown. Die ik graag met je wil delen:

 • Dat succes een combinatie is van ‘geloven’ en dit omzetten in hard werken
 • Dat je nooit wegloopt voordat iedereen applaus heeft gehad
 • Dat de mensen die dingen mogelijk maken ook een gouden medaille verdienen

En verder gaat dit stukje over 2*per dag trainen, periodiseren, veel trainen op jonge leeftijd en veel andere zaken.

Deel 1: Geloven en Hard werken

Quote: “Papa, als je er echt in gelooft dan gaat het lukken”

Je moet weten dat ik altijd de beren op de weg zie. Uit mezelf, maar helemaal als vader. Maar volgens mijn Zoon is het beter te focussen op positieve gedachten. Die komen bovendien ook uit als je er echt in geloofd zegt hij.

Ja, maar je moet vooral ook hard werken hou ik hem voor. Klopt antwoordt hij: “doordat je echt gefocussed bent op een doel en je er in geloofd, heb je de motivatie om elke dag hard te trainen.

Naar bed en op staan met CF

Nu ben ik fanatiek, maar blijkbaar kan het nog erger. Zelfs gister na het winnen van de Teens Throwdown hoorde ik mijn zoon zeggen: ”morgen nog beetje strength doen”. En s’avonds keken we in plaats van een film naar de podcast van Julie Foucher over periodiseren en voeding. Het is ook niet gek dat mijn dochter ondertussen is afgehaakt voor wat betreft CF.

Maar wat doe je als Vader?

Als je zoon een grote droom heeft om zo goed mogelijk te worden in een sport. Wat doe je als Vader als je eigen kind zoveel trainingsarbeid verricht dat kijken er naar al vermoeiend is? Wat doe je als Vader als je ziet dat de gewichten steeds zwaarder worden? Wat doe je als Vader als je een laser topsport focus bij je kind ziet?

Als Vader wil je namelijk niets liever dan een kind dat weet wat het wil en daar hard voor werkt.

En als vader weet je dat veel trainen op het randje van wat kan nodig is. En als Vader weet je dat topsport tunnel focus vereist. Als Vader weet je dat topsport een risico op mentale en fysieke overbelasting met zich mee brengt. Als Vader weet je eigenlijk niks, zou je ook kunnen zeggen.

De man van de ´beren op de weg´!

Je wilt juist het grenzeloze optimisme van je kind stimuleren. Want wat is mooier dan een kind met alle vertrouwen in zijn droom? Die moet je toch niet continu lastig vallen met de beren op de weg die jij als ouder ziet?

Maar toch wil je als Vader je kind ook beschermen. Je wilt het hele verhaal vertellen zonder dat je de kracht van de droom en het vertrouwen weg neemt. In die mooie worsteling bevind ik me, en dat deel ik met mijn zoon.

Wel of niet periodiseren?

In een sport met zoveel verschillende skills, alle energie systemen, alle denkbare variaties van en op de motorische eigenschappen kom je niet onder periodiseren uit. En als je dit woord niet wil gebruiken dan noemen we het programmeren.

Hoe dan ook:

 • je kunt niet alles tegelijk trainen
 • ritme tussen belasting en herstel is noodzakelijk en om te pieken op moment X is het zoeken naar het individueel meest geschikte ritme
 • fysieke eigenschappen hebben een hierarchische ontwikkelingsstructuur

Maar wat gaan we doen?

Gaan we blok periodiseren? Gaan we de golfvormige periodisering gebruiken? Of maken we gebruik van programmeringen van anderen zoals OPEX, Invictus, Bergeron etc.

Als persoonlijke noot geloof ik per definitie niet in het overnemen van een algemeen schema omdat er geen algemene mensen bestaan en al helemaal geen algemene topsporter. Die vallen per definitie buiten de normaalverdeling en trouwens ook het sportwetenschappelijk onderzoek valt vaak terug op gemiddelden. Terwijl wij zoeken naar de geheimen van de Ouliers!!

Hard werken en slim werken

Er zijn nogal wat keuzes te maken in het harde werken dat leidt tot succesvolle prestaties. Zeker in het geval van jeugd en helemaal voor een complexe sport als Crossfit.  Ik hou me vast aan drie  mantra’s  waarvan 1 van mezelf en 2 van mijn vriend en inspirator Henk Kraaijenhof:

 

 

 

Deel 2: Geef iedereen applaus

Na een nacht niet slapen en een hele dag hangen had ik het na de uitreiking van de prijs aan mijn zoon wel gezien. Kom we gaan hoorde ik mezelf zeggen. Maar Pa: ”ze hebben toch ook voor mij geklapt?”.

Ja, inderdaad…wat ben ik voor egoistische persoon denk ik bij mezelf. Natuurlijk blijven we voor iedereen, hoe kon ik dat nu vergeten. Het zijn de meest voor de hand liggende dingen die de meeste waarde hebben. Zo leer je als Vader soms meer van je kind dan andersom.

Deel 3: Winnaars zonder prijs

Kampioen worden kan alleen als er wedstrijden zijn. Als er prijzen worden uitgereikt. Als er een mooie accommodatie en goede spullen zijn. Wij denderen gewoon de hal binnen en vinden van alles wel wat. Maar achter de schermen zijn Claudia, Lonneke en Kim – en vele anderen – al bijna een jaar bezig om voor ons deze mooie dag mogelijk te maken. Op de terugweg naar huis filosofeerden we hier over en stelden we vast dat al die onzichtbare krachten eigenlijk de eerste plaats verdienen.

Lezen?

Ik heb zelf in het verleden mijn kennis basis gelegd met de boeken van Bompa en later over golfvormige periodisering van Kraemer. Ook de blog van CF Unscared geeft mij inspirerende info net zoals de diverse artikelen van Erwin van Beek.

periodization1

 

periodization2

 • www.unscaredcrossfit.com/blog/item/70-fatigue-management-part-4-periodisering
 • vraagherman.wordpress.com/2012/07/25/crossfit-deel-11-programmeren/

Interview Ray Staring: Kickboksen en Therapie

Wat zijn de drijfveren van (vecht) sport kampioenen? Waarom stopt een topvechter als zijn ‘boosheid’ er niet meer is? Wat hebben Kickboksen en Jongerentherapie elkaar te bieden?

Ik ben zeer vereerd en blij met de bijdrage van voormalige wereldkampioen (2004) Kickboksen Ray Staring aan mijn boek (Het Kickboks huis).

Ik leerde Ray kennen toen hij bij de SKMO een opleiding volgde. Later studeerde hij af bij de Nederlandse Academie voor Psychotherapie in Amsterdam en sinds 2011 heeft hij een praktijk voor jongerentherapie.

Een inspirerend en open interview

Ik ga natuurlijk hier niet vertellen wat Ray allemaal te zeggen heeft…dat bewaar ik voor het boek. Maar ik ben zo enthousiast over zijn bijdrage dat ik een klein tipje van de sluier op licht. In zijn bijdrage behandeld Ray namelijk een paar prachtige thema´s en geeft hij de Kickboks leraar tal van adviezen:

 • wat ´sterven in de ring is´ en wat daar de oorsprong en betekenis van is
 • hoe hij zijn ´innerlijke lijn´ vond en zag hoe Kickboksen als middel kon worden ingezet
 • welke 4 kenmerken vechtsporthandelingen en (jongeren) therapie gemeenschappelijk hebben
 • 3 tips om kickboksen in te zetten als middel bij agressie regulatie of opbouwen van zelfvertrouwen
 • waarom kickboksen en vooral Kickboks leraren gevaarlijk kunnen zijn!

Een mooie foto!

Ik hou er wel van af en toe in het verleden te kijken. En kijk wat een gave foto ik vond van het jaar dat Ray bij ons de opleiding volgde! Met een gastles van Bob Schrijber en toen al aanwezig onze huidige opleiding coach Ed Schaper.

 

p41_gastles_bob_skmo_007