Archief op september 16, 2016

Van Mindset naar Soulset

Van Mindset naar Soulset!

Mindset is all over the place, het toverwoord voor alle successen. Maar we zijn de SOULSET onderweg vergeten. Als je maar de juiste Mindset hebt dan kun je alles bereiken. En zo lopen er velen rond die alles bereikt en overwonnen hebben maar toch leeg van binnen zijn. Die 80 uur per week werken, goed geld verdienen en toch niet in verbinding staan met wat ze werkelijk zouden willen. Mindset alleen is niet genoeg., SOULSET is net zo belangrijk, en ik denk zelfs belangrijker.

SOULSET is de verbinding met wie je werkelijk bent en wat je werkelijk wilt: Intuitie, Gut feeling. Dat wat je allang diep van binnen weet. De Mindset bevindt zich in het hoofd, de Soulset in het hart en in het lichaam. De Mindset zit vol met geconditioneerde (gedachten) patronen over wie je DENKT dat je bent, wie je DENKT dat je moet zijn in de ogen van anderen en de maatschappij. De Soulset WEET en VOELT wat waar en echt is en wat je werkelijk wilt. Het is die GUT feeling:
– Guidance from within
– U know the answer
– Trust your intuition

Boek: een bewogen fundament

bewogen

Veel discussies in de sportwetenschap en sporttraining zijn voortzettingen van veel oudere discussies vanuit onder andere de filosofie. Als je deze discussies niet kent loop je het risico ze morgen met veel vuur te herhalen en in dezelfde extreme valkuilen te stappen.

Vragen die in het boek aan bod komen hebben in de historie tot heel verschillende antwoorden en dus ook tot heel verschillende accenten in onderzoek en training kunnen leiden. Een bewegingswetenschapper die al dan niet impliciet Descartes volgt en aanneemt dat het menselijk lichaam een machine is, komt immers tot andere vragen en antwoorden dan iemand wiens denken meer geworteld is in de evolutietheorie van Darwin.

Denk aan bv:

– Is bewegen bijvoorbeeld het resultaat van een brein dat een lichaam aanstuurt?
– Is menselijk bewegingsgedrag volledig te verklaren door de natuurkunde en biomechanica?
– Kunnen we het gedrag van mensen met dezelfde concepten verklaren als dat van dieren?
– Is het lichaam een passief instrument dat aangestuurd door het brein reageert op de omgeving of heeft het lichaam een eigen intelligentie?

– Zijn dieren machines, zoals Descartes in de zeventiende eeuw heeft geopperd? En zo ja, kunnen we hun bewegingen dan verklaren in termen van de mechanica? Hebben we voor het begrijpen van menselijk bewegen andere concepten nodig dan voor het begrijpen van dierlijk gedrag?

Voor iedereen die niet bang is voor een stukje filosofie en die breder wil kijken dan spieren, reps en sets! Een bewogen fundament!

Highlight Crossfit Games 2016!!

Wauuww! De CF Games 2016 waren inderdaad een test voor de fitste mens op aarde! Alle fysieke en mentale eigenschappen werden inderdaad getest. Ik was erg blij met het feit dat de games begonnen met een duurevent: de 7K trailrun. Aerobe inspanningen maken immers van oorsprong een volwaardig deel uit van de CF Filosofie (alle energie systemen trainen) maar staan onder druk van spectaculaire kortere events. Mat Fraser belichaamt true Cross – Fit: van Olympisch Gewichtheffer naar een all round atleet die op alle onderdelen optimaal presteert..the known and the Unknown.

Zie hier de geweldige video!