Boek: Het immuunplan

Het Immuunplan (voeding voor een sterk afweersysteem) is een prachtig vormgegeven boek wat heerlijk leest! Ik hoef ook niet uit te leggen hoe actueel dit is. Ik ga het zeker delen met mijn ALO studenten. Het is een zeer goed leesbare en toegankelijke introductie in onder meer het aangeboren en het adaptieve immuunsysteem, de goede en de ongewenste ontsteking (de laaggradige ontsteking oftewel het smeulend vuurtje) en het belang van het in toom houden van ontsteking reacties. De balans tussen ontsteking bevorderende en remmende processen dus en de rol van voeding hierbij.

Wat ik er voor direct uit meeneem is een nieuwsgierigheid naar de positieve werking van paddenstoelen (heb ze net weer gekocht). Ik wil ook graag meer weten over ‘Cordyceps’! Ook brengt het boek me weer in contact met adaptogenen waaronder het mooie hoofdstuk over Ashwagandha. De lijst met plantenkeuzes is zowel handig als een genot te lezen!

Overigens, mijn collega Henk Kraaijenhof schrijft en onderzoekt al decennia lang over deze materie waaronder adaptogenen, kruiden, planten en nog veel meer. En past het even zolang toe met zijn topsporters en CEO’s. In die zin ligt er ook al heel veel!

Minpunten?

Als schrijver ben ik hier voorzichtig in omdat ik weet hoeveel er bij het schrijven van een boek komt kijken. En de vele keuzes die je als schrijver moet maken. En dat je het nooit voor iedereen goed doet. Dit gezegd hebbende zijn er voor mij twee hindernissen in het boek. Ten eerste de grote hoeveelheid opsommingen van stoffen en hun positieve werking. Hierdoor verlies ik zelf focus en wordt het erg groot. Als ik al die zaken moet gaan bekijken en in mijn voeding verwerken wordt het een wat onoverzichtelijk project. Een tweede punt: bij de mooie recepten die ik zeker ga uitproberen had ik graag nog een tekst gehad met de specifieke immunologische waarde van dit recept.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *